Twoja opinia ma znaczenie!

  • Jakie produkty chciałbyś kupować poprzez Kupuj Inaczej?

Jak dobrze ugotować makaron ?

Jak dobrze ugotować makaron ?

Bez względu na rodzaj makaronu, sukces Twojego dania zaczyna się już na poziomie wyboru makaronu w sklepie. Jednak jest kilka patentów, które sprawią, że Twój makaron będzie pyszny i idealnie podkreśli smak dobranych dodatków. Zaczynajmy!



Absolutną podstawą w gotowaniu makaronu jest woda. Na 100g makaronu potrzeba około 1 litra wody. Grubomieloną sól dodaj do zimnej wody, a następnie doprowadź do wrzenia. Dopiero do wrzącej wody należy dodać surowy makaron. Nie wlewaj oleju ani masła do gotującej się wody! Jeśli myślisz, że w dalszej części wystarczy, że postępujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu - grubo się mylisz! Możesz zaprzepaścić swoje danie!



Jak dobrze ugotować makaron2 ?

Prawidłowo ugotowany makaron powinien mieć konsystencję al dente, czyli do zęba. W rzeczywistości musi być on delikatnie niedogotowany. Aby uzyskać ten stan, możesz wyłączyć makaron ok. 3 minuty szybciej, niż jest to zalecane lub „posłuchać tego, co mówi makaron”! Jak? Wystarczy, że wyciągniesz makron i delikatnie go nakroisz, jeśli zobaczysz mały biały punkt to znak, że Twój makaron powinien opuścić garnek.



Jeśli obawiasz się, że makaron wystygnie do podania, zostaw na dnie trochę wody, nie przelewaj go jednak ani zimną wodą, ani gorącą. Opłukanie makaronu utrudni jego połączenie się z sosem. Gdy sos lub dodatki są gotowe, dodaj ugotowany makaron na patelnie, pozwalając połączyć się aromatom całego dania.