Twoja opinia ma znaczenie!

  • Jakie produkty chciałbyś kupować poprzez Kupuj Inaczej?
Jak zapobiec przywieraniu i sklejaniu się makaronu?



Jak zapobiec przywieraniu i sklejaniu się makaronu?



Każdemu mistrzowi kuchni zdarzają się potyczki, jedną z nich jest przypalenie lub sklejenie się makaronu. Poniżej znajdziesz kilka porad jak temu zapobiec.

Po 1. Przed dodaniem makaronu upewnij się, że woda się gotuje. Jeśli wrzucisz makaron do wody, zanim się ona zagotuje, Twój makaron może się zlepić i jego konsystencja będzie przypominała papkę. Po dodaniu makaronu do wrzącej wody temperatura wody spada, więc jeśli woda na początku nawet się nie zagotuje, po dodaniu makaronu będzie letnia.



Po 2. Wymieszaj makaron. Przez pierwsze dwie minuty po wlaniu makaronu do wrzącej wody na tafli zobaczysz żółty lub biały nalot - to skrobia, naturalna część pszenicy.



Po 3. Opłucz ugotowany makaron wodą, ale tylko wtedy, gdy nie zjesz go od razu. W innym przypadku zanurz go w sosie i od razu zjedz, tzw. hartowanie makaronu utrudnia jego przyczepność do sosów. Jeśli jednak makaron chcesz zjeść później - opłucz go, to usunie nadmiar skrobi, która odpowiedzialna jest za sklejanie się makaronu.