Twoja opinia ma znaczenie!

  • Jakie produkty chciałbyś kupować poprzez Kupuj Inaczej?
Jak przechowywać makaron?



Jak przechowywać makaron?

Jak jest u Was? Dokładnie ważycie, ile makaronu zużyjecie podczas obiadu, czy macie tendencje do gotowania na zapas?

Jeśli należycie do tej drugiej grupy, ten wpis jest dla Was!

Ugotowany makaron z dnia poprzedniego po podgrzaniu możecie zmienić w nowy obiad, więc, zamiast wyrzucać dobre jedzenie, a co za tym idzie pieniądze – warto dowiedzieć się, w jaki sposób przechowywać go tak, by nie tracił swoich walorów smakowych i estetycznych.



Gdzie i jak przechowywać ugotowany makaron?



Dużą wilgotność tego produktu sprawia, że, każdy makaron powinien być przechowywany w lodówce.

Ugotowany makaron po wystygnięciu powinien zostać przełożony do szczelnie zamkniętego opakowania plastikowego lub szklanego.

Poniżej znajdziesz sprawdzoną, kulinarną ciekawostkę od dietetyka Artura Topolskiego – dowiesz się z niej orientacyjnie, jak długo możesz przechowywać makaron po ugotowaniu.



Jak przechowywać makaron-2



• świeży makaron domowy pszenny – 4–5 dni,
• świeży makaron kupiony w sklepie – 1–3 dni,
• gotowany makaron pszenny – 3–5 dni,
• makaron na bazie soczewicy, grochu lub fasoli – 3–5 dni,
• makaron bezglutenowy – 3–5 dni,
• makaron tortellini lub inny tego typu nadziewany makaron – 3–5 dni,
• lasagne lub inny tego typu makaron z sosem – 5 dni.



Źródło: https://artur-topolski.kafeteria.pl/27465,przechowywanie-makaronu-jak-dlugo-i-bezpiecznie-przechowywac-gotowany-makaron



To bardzo ważne by nasz produkt był przechowywany w warunkach chłodniczych. Aby zapobiec ewentualnym procesom gnilnym, optymalna temperatura powinna wynosić nie więcej niż 4 stopnie.

Utrzymanie takiej temperatury zapobiega rozwojowi pleśni oraz innych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, wymioty i biegunki.



Jak rozpoznać, że makaron jest już zepsuty?



Pamiętaj, że podane powyżej dni przechowywania są orientacyjne, przed zjedzeniem makaronu oceń jego świeżość.

Jak? Poniżej otrzymasz od nas kilka wskazówek.



• zapach makaronu - jeśli jego zapach jest stęchły i sfermentowany, makaron nie nadaję się do spożycia
• konsystencja makaronu – jeśli makaron jest lepki, a na jego powierzchni dostrzegasz przeźroczystą maź – wyrzuć go!
• wygląd makaronu – jeśli jego kolor jest szary, biały, lub biało pomarańczowy, nie powinieneś go jeść!



Mamy nadzieję, że te kilka wskazówek pomoże Ci odpowiednio przechowywać makaron po ugotowaniu i zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia! To bardzo ważne, rocznie w Polsce na śmietniku ląduje aż 5 mln ton żywności.

Włącz myślenie, nie marnuj jedzenia!