Twoja opinia ma znaczenie!

  • Jakie produkty chciałbyś kupować poprzez Kupuj Inaczej?
Makaron a odchudzanie



Makaron a odchudzanie – czy można go jeść na diecie?



Gdy przechodzimy na dietę, nasze myśli krążą wśród ulubionych dań, z których będziemy musieli zrezygnować. Na czarnej liście są produkty węglowodanowe – w tym makarony, które obok cukrów przez wielu uważane za winnych nadprogramowych kilogramów. Czy chcąc jeść zdrowo, musimy rezygnować z naszych ulubionych dań?

Nie! W poniższym artykule prześwietlimy, czy makarony tuczą i które z nich mogą bez wyrzeczeń zostać wprowadzone do fit diety!



Który makaron ma najmniej kalorii?



Chcesz być fit i nadal jeść swoje ulubione pasty? Nie ma problemu, bo wbrew przyjętym opiniom to nie makaron tuczy, a jego dodatki! Oczywiście, makron możemy podzielić na ten mniej i bardziej kaloryczny, jednak gdy pozwolimy sobie na zjedzenie go w zalecanych ilościach, nie musimy bać się o naszą figurę.

Makrony jajeczne, pszeniczne należą do kategorii tych bardziej kalorycznych. Ponadto jak już wspomnieliśmy wcześniej łączenie makaronów z tłustymi sosami, śmietanami, serami lub mięsem sprawia, że od wielu lat nie jest on zalecany w diecie osób chcących zrzucić parę kilo.

Do makronów o niskiej kaloryczny zaliczamy te z pszenicy pełnoziarnistej durum, ryżu, soi, soczewicy, kukurydzy. Dzięki tym surowcom makaron nie tylko posiada mniej kalorii, ale i wskazuję wysoką zawartość błonnika oraz zapewnia uczucie sytości.



Bezapelacyjnym faworytem wśród niskokalorycznych makaronów jest konnyaku noodles, który w 100 gramach ma jedynie 6,4 kalorii. Produkuje się go z rośliny zwanej dziwidło, która w Chinach i Japonii stosowana jest jako suplement diety w walce z otyłością.



Czy gotowanie wpływa na kaloryczność makaronu?



Jak dobrze wiecie- obróbka termiczna ma wpływ na kaloryczność oraz indeks glikemiczny wielu produktów. Czy ma też wpływ na makaron? Podczas gotowania makron zwiększa swoją objętość oraz traci dużą część wartości odżywczych, w tym także swoją kaloryczność.

Spójrzcie tylko na poniższe zestawienie kaloryczności 100 gram makaronów z portalu Medme



suchy

ugotowany

pszenny durum

330 kcal

156 kcal

pszenny jajeczny

373 kcal

146 kcal

orkiszowy

352 kcal

86 kcal

ryżowy

356 kcal

109 kcal

sojowy

351 kcal

86 kcal

z soczewicy

345 kcal

150 kcal

gryczany

343 kcal

143 kcal

kukurydziany

360 kcal

178 kcal



Źródło: https://www.medme.pl/artykuly/fit-dietetyczny-makaron-niskokaloryczny-a-odchudzanie-jaki,73217.html



Makaron a odchudzanie



Jak przygotować fit makaron?



Makaron to idealna baza do wielu dań, w których przygotowaniu ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dzięki dostępności blogów kulinarnych i pasjonatów gotowania bez problemu możesz stworzyć niepowtarzalne danie, a stosując się do pewnych zasad – również dietetyczne.



Jakie to zasady? Zebraliśmy 3!



  1.  Wybieraj makaron pełnoziarnisty lub surowiec zastępujący pszenice
  2.  Makaron gotuj zawsze al dente – dzięki temu lepiej jest on przyswajany przez organizm
  3.  Wybieraj rozważnie dodatki – warzywa, chude mięso i owoce morza



Jakie jest Wasze zdanie na temat makaronów w diecie? A może macie jakieś ulubione fit przepisy? Koniecznie podzielcie się nimi na grupie Kupujemy Inaczej.