Twoja opinia ma znaczenie!

  • Jakie produkty chciałbyś kupować poprzez Kupuj Inaczej?

5 przepisów z makaronem, które pokochasz!



Podczas tworzenia kategorii makaronów i testowania producentów, zespół Kupuj Inaczej miał okazję zastanowić się, jakie dania z makaronem na najczęściej występują w ich domach.

Zadaliśmy sobie więc pytanie - jeżeli do końca życia miałbym jeść TYLKO JEDNO MAKARONOWE DANIE, byłoby to?



Tym sposobem zebraliśmy dla Was 5 subiektywnie najlepszych przepisów na dania z makaronem od zespołu Kupuj Inaczej. Poznajcie je:



Keto Zapiekanka



Przepis od Natalii – Keto Zapiekanka



-Nie byłabym w stanie wybrać jednego dania, ale mam genialny przepis na keto zapiekankę z makaronem, którym chciałabym się podzielić z naszą społecznością! To danie udowadnia, że w każdej diecie znajdzie się przepis, który skradnie serca i podniebienia - bez wyrzeczeń!

Do przygotowania potrzebujemy

Dowolny makaron ketogeniczny (może być to np. konjak) wędzony boczek, śmietanka 30%, cebula, tarty ser, naczynie żaroodporne z przykrywką.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odstawiamy go i przygotowujemy resztę składników. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony boczek i pokrojoną w piórka cebulę. Czekamy, aż całość pięknie się zarumieni, a potem odlewamy nadmiar tłuszczu. Do boczku i cebuli dolewały śmietankę, tak by po przełożeniu do naczynia, w którym będzie się piekła zapiekanka, całość zakrywała makaron. Dodajemy ser i odstawiamy na chwilę, by sos stężał. Następnie naczynie smarujemy delikatnie oliwą, łączymy makaron z sosem i serem. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 30-45 minut, a gdy chcemy chrupiący wierzch - odsłaniamy pokrywkę 10 minut przed wyłączeniem. Gotowe!

Do tego przepisu możesz dodać inne składniki i stworzyć bogatszą wersję zapiekanki – jednak ja stawiam na prostotę i dobrej jakości półprodukty – spróbuj, a może przekonasz się do keto!



Tagliatelle ze szpinakiem



Przepis Kasi – Tagliatelle ze szpinakiem



- Gdybym miała jeść tylko jeden makaron do końca życia, wybrałabym specjał mojego męża – oczywiście tylko w jego wykonaniu - czyli tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem.

Do przygotowania potrzebujemy:

Długi makaron (fettuccine, spaghetti, bucatini, papardelle) świeży lub mrożony szpinak, śmietanka 30%, czosnek, zioła, grand padano, jeden zdolny kucharz.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na wczesne al dente. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z odrobiną masła wrzucamy czosnek a chwilę później szpinak. Gdy szpinak będzie miękki, dolewamy śmietankę. Następnie doprawiamy sos ziołami i solą. Lekko twardawy makaron łączymy z sosem i pozwalamy, aby produkty połączyły się, tworząc aromatyczną jedność. Przekładamy makron na talerze i posypujemy grand padano.

Szybkie, proste i efektowne danie z makaronem – polecam!



Przepis Emmanuela – Gratin de macaroni



Gratin de macaroni



- Jeśli miałbym wybierać jedno danie na bazie makaronu, które mogę jeść do końca życia, byłoby to Gratin de Macaroni, które pamiętam z domu. Francuzi kochają ser w każdym wydaniu, a połączenie go z makaronem tworzy dzieło sztuki dla podniebienia! Najważniejszy w tym daniu jest prawidłowy dobór sera, we Francji używamy Gruyere – połtwardego sera z mleka krowiego. Ważne, aby ser dobrze się rozpuszczał i ciągnął. Jeśli nie masz do niego dostępu możesz użyć mazdamer lub ementaler.

Do przygotowania potrzebujemy:

Makaron rurkowy, najlepiej makaroni, ser, który dobrze się rozpuszcza, śmietana płynna 18% lub 30%,wysoki kamienny garnek lub naczynie żaroodporne, świeże zioła, pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy na bardzo wczesne al dente. Po ugotowaniu bierzemy kamienny garnek i układamy warstwowo: makaron, tarty ser, makaron, tarty ser i makaron. Następnie całość zalewamy śmietaną, którą wcześniej można wymieszać z przyprawami. Ważne by makaron został przykryty śmietaną, po czym układamy ostatnią warstwę sera i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem. Po 15 minutach możemy ustawić piekarnik na grzanie górne, by wierzchnia warstwa sera grillowała się i stała się delikatnie chrupka.

Pomiędzy warstwami możesz umieścić różne dodatki – we Francji bardzo popularny jest wędzony boczek, który polecam fanom carbonary. Tego dania nie można nie kochać! Spróbujcie!



Linguine z krewetkami



Przepis Karoliny – Linguine z krewetkami



- Dlaczego tylko jeden!? No dobrze, gdybym miała jeść tylko jeden makaron do końca życia, postawiłabym na odrobinę luksusu, czyli pasta śródziemnomorska z krewetkami.

Do przygotowania potrzebujemy:

Dowolny długi makaron – ja wybieram fettuccine lub liguine, czosnek, pieprz kolorowy, pomidorki koktajlowe, krewetki (najlepiej Tiger), limonka, oliwa, dużo, dużo świeżej pietruszki!

Danie w oryginalnym przepisie Anny Starmach zawiera wino – ja go nie dodaję.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy czosnek, aż nabierze koloru, a w następnej kolejności krewetki i pomidorki koktajlowe w całości. Gdy wszystko zacznie pięknie pachnieć i rumienić dodaj ugotowany makaron – smaż go z dodatkami ok. 4 minuty. Następnie przełóż na talerz, posyp grubo zmieloną solą i pieprzem oraz natką pietruszki!

Świetne, orzeźwiające danie, które mogę jeść codziennie do końca życia!



Lasagne z sosem beszamelowym i wieprzowiną



Przepis Justyny – Lasagne z sosem beszamelowym i wieprzowiną



- To trudne pytanie, dlatego że oprócz mojego wyboru muszę patrzeć na to, co lubią moje dzieci. Myślę, że wybrałabym przepis, który zapowiedziany na obiad sprawia, że oczy mojej rodziny świecą mocniej, czyli lasagne z sosem beszamelowym.

Do przygotowania potrzebujemy:

Makaron lasagne/ lub farfalle (tę wersję kochają wszystkie dzieci), mięso wieprzowo - wołowe, czosnek, cebula, przecier pomidorowy w kartoniku lub passata, zioła, tarty parmezan. Do sosu beszamelowego: masło, mąka, mleko, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Jeśli wybieramy farfalle, makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, jeśli wybraliśmy lasagne, nie musimy go wcześniej gotować. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę i czosnek, gdy się zarumienią, dodajemy mielone mięso. Następnie po podgrzaniu mięsa dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Czekamy, aż całość się zredukuję i nasz farsz jest gotowy!

Sos beszamelowy:

W garnuszku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki, a po połączeniu się składników dolewamy po trochu mleka, roztrzepując całość do gładkiej, lejącej się konsystencji. Gdy wszystkie składniki są gotowe - układamy warstwy: sos beszamelowy, makaron, sos beszamelowy, sos mięsny, makaron, sos beszamelowy i tarty ser. Zapiekankę wkładamy do piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut.

Uwielbiamy to danie! Czasami, aby pozbyć się resztek makaronu z opakowania, mieszam różne rodzaje – wychodzi tak samo smaczne!





Mamy nadzieję, że narobiliśmy Wam „smaka” na makaron!

Które danie chcielibyście jeść do końca życia, Natalii, Kasi, Emmanuela, Justyny czy Karoliny? Jesteśmy również ciekawi, jak Ty odpowiedziałbyś na pytanie - jeżeli do końca życia miałbym jeść TYLKO JEDNO MAKARONOWE DANIE, byłoby to?



Daj nam znać w komentarzu lub podziel się przepisem w grupie Kupujemy Inaczej – kliknij.